Dva roky prázdnin - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Knihy J. Verna, 1987)
Pre pätnásť chlapcov, z ktorých najmladší mal osem a najstarší pätnásť rokov, to mala byť len príjemná a bezpečná prázdninová plavba okolo Nového Zélandu. Lenže vďaka súhre nešťastných udalostí ich jachtu bez skúsenej posádky búrka zahnala až k opustenému ostrovu, kde stroskotali. Dokážu si obyčajní chlapci z mesta poradiť v úplne nepriaznivých podmienkach?