Dva roky prázdnin - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Ždán, Peter (Bratislava Mladé letá, 1987)
Pre pätnásť chlapcov, z ktorých najmladší mal osem a najstarší pätnásť rokov, to mala byť len príjemná a bezpečná prázdninová plavba okolo Nového Zélandu. Lenže vďaka súhre nešťastných udalostí ich jachtu bez skúsenej posádky búrka zahnala až k opustenému ostrovu, kde stroskotali. Dokážu si obyčajní chlapci z mesta poradiť v úplne nepriaznivých podmienkach?
Keywords: francúzska literatúra; literatúra pre deti; sfilmovaný príbeh; pre čitateľov od 11 rokov