Grafológia: Synkritická analýza v modernej grafológii - Mistrík, Jozef: 1921-2000 (Obzor, 1982)
Grafológia v modernej spoločnosti už dávno plní svoju dôležitú a nezastupiteľnú plohu (napr. v kriminalistike, forenznom písmoznalectve, textovej kritike a pod.), a predsa predstavy o nej naďalej zostávajú spojené skôr s jej detským vekom, keď sa jej pripisovala akási záhadná schopnosť zasvätených vyčítať z písma ako z ruky osudy a tajomstvá pisateľa. Autor predstavuje modernp grafológiu ako vednú disciplínu, ktorá síce nie je všemocná, ale určite oveľa užitočnejšia v mnohých vedných odboroch, ako aj v bežnej praxi, než si to často myslíme. Cieľom knihy je nielen upozorniť na signály, ktoré v sebe skrývajú písomné jazykové prejavy, ale aj poučiť o tom, ako na základe týchto signálov usudzovať na autorstvo textu, resp. na vlastnosti autora textu. Súčasťou knihy sú aj inštruktívne ukážky grafologickej analýzy typických konkrétnych textov.