Dievčatá z Novolipiek : (Dziewczeta z Nowolipek) - Gojawiczyňska, Pola: 1896-1963 (Prameň, 1962)
Román je hlboká umelecká analýza života varšavskej ulice v čase bezprostredne pred prvou svetovou vojnou. Sledujeme život dospievajúcich dievčat, ich nekonečné snahy vybŕdnuť z prostredia biedy. Román o dospievajúcich dievčatách, o ich ľúbostných rojčeniach, o prvých sklamaných láskach...