Mať Pečora - Golubkovová, M.R; Leontiev, N.P (Slovenský spisovateľ, 1954)
Román vznikol za úzkej spolupráce ľudovej rozprávačky a žurnalistu-literáta. Citlivým srdcom vníma čitateľ autorkino prosté a zároveň hrozné a otriasajúce rozprávanie o neradostnom detstve, naplnenom iba úmornou robotou, o neznesiteľnom utrpení v prvom manželstve a napokon živelnú radosť oslobodeného človeka, ktorý si po prvý raz voľne vydýchne až za vlády ľudu...