Na predmestí Barcelony (La resaca) - Goytisolo, Juan: 1931-; Kobáň, Ctibor (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1962)
Román o súčasnom živote v Španielsku. Juan Goytisolo ja spisovateľ, ktorý zahajuje spolu s Camilom Josém Celom tzv. "novú vlnu" v súčasnom španielskom románe, vytýčujúcom si veľké ciele v duchu demokratického odkazu španielskych tradícií, a po období úpadku tohto žánru aj obrodenecké ciele umelecké. Román zaujme čitateľa práve tak dejom ako prostredím. Umelecky sviežo a napínavo nám autor premietne film o živote ľudí na predmestí, o ich trápeniach, nešťastiach, ale aj o vôli vysekať sa z nich. Goytisolo vyniká najmä v kresbe deklasovaných, ponížených, ubitých ľudí, ich psychy a osudov, vie nás dojať tragikou ich existencie.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojna občianska; Španielsko; próza; španielska literatúra - texty; Španielsko; Goytisolo, Juan (španielský básnik, esejista a románopisec, laureát Cervantesova ceny za rok 2014. * 06.01.1931 Barcelona, Španielsko -)