Ďaleko od brehu - Fitzgerald, Penelope: 1916-2000; Urbánková, Darina: 1944-; Olexa, Jozef: 1929-; Brun, Róbert: 1948-; Štuková, Ľubica; Smidová, Silvia: 1947- (Bratislava Smena, 1986)
Autorka v tomto románe čerpá zo svojich skúseností, keď bývala na zakotvenom člne na Temži, medzi ľuďmi, ktorí - aspoň na čas - stratili pevnú pôdu pod nohami a žili medzi zemou a vodou - a dostali sa tak trocha mimo spoločnosť...
Doslov (Jozef Olexa).
Keywords: Fitzgerald, Penelope, rodným menom Penelope Mary Knox (anglická významná spisovateľka romantických a historických románov, poétka, esejistka a životopisec. * 17.12.1916 u starého biskupského paláca Lincoln, Anglicko - 28.04.2000 Londýn, Anglicko); romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; próza; anglická literatúra - texty; Olexa, Jozef (slovenský vysokoškolský pedagóg, anglista, prekladateľ z angličtiny. * 1929 Slovensko -); Brun, Róbert (slovenský maliar, grafik a ilustrátor. * 02.11.1948 v Žiline, Slovensko -); Smidová, Silvia (slovenská prekladateľka z nemčiny a švédčiny, členka Slovenskej spoločnosti prekladateľov odbornej literatúry. * 23.03.1947 v Malackách, Slovensko -)