Pani Bovaryová. November. Bláznivé pamäti 1. zv. (Madame Bovary. Novembre. Mémoires d'un fou) - Flaubert, Gustave: 1821-1880; Hollá, Soňa: 1920-1995; Piecková, Eva; Mládeková, Eva: 1945-; Navrátil, Ľubomír: 1960-; Povchanič, Štefan: 1939-; Hladík, Ján: 1959- (Bratislava Tatran, 1989)
Ema Bovaryová, ústredná hrdinka Flaubertovho románu, žije otupným a svojou monotónnou všednosťou ubíjajúcim životom s obmedzeným a nudným vidieckym lekárom. Prázdnotu života sa snaží naplniť snami o láske a vzrušujúcich zážitkoch. Prežije dva vášnivé ľúbotstné vzťahy, avšak vysnívaná a zidealizovaná láska nadobúda podobu citového a zmyslového zotročenia a poníženia. Ema, jej duševný, sny a spôsob uvažovania tak dali neskôr meno filozofii Bovaryzmu ako by sme mohli nazvať myslenie človeka, ktorý si vytvára o sebe falošné predstavy a dáva sa nimi viesť k závažným rozhodnutiam...
Séria: Gustave Flaubert. Úvodnú štúdiu napísal Štefan Povchanič. Verše prebásnil Ľubomír Navrátil.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; Flaubert, Gustave (bol francúzsky spisovateľ, predstaviteľ naturalizmu. Študoval právo v Paríži, ale pre epileptické záchvaty školu nedokončil. * 12.12.1821 Rouenl, Francúzsko - 08.05.1880 Rouenl, Francúzsko); Hladík, Ján (slovenský výtvarný fotograf, grafik, knižný ilustrátor a typograf. * 05.01.1959 v Zohore, na Záhorí, Slovensko -); Povchanič, Štefan (slovenský univerzitný profesor francúzskej literatúry a prekladateľ diel francúzskych klasikov (Moliére, Corneille, Hugo a i.). Je spoluautorom prvých slovenských Dejín francúzskej literatúry a mnohých štúdií a doslovov glosujúcich prítomnosť francúzskych autorov na Slovensku. * 14.11.1939 Ložín, okres Michalovce, Slovensko -); realistické romány; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Vallová, Miroslava (slovenská redaktorka, riaditeľka Literárneho informačného centra. * 11.08.1952 Slovensko -)