Citová výchova (Ľ Éducation sentimentale) - Flaubert, Gustave: 1821-1880; Hollá, Soňa: 1920-1995; Pašteka, Július: 1924-; Dubay, Orest: 1919-2005; Bártová, Miroslava (Tatran Bratislava, 1967)
Citová výchova zobrazuje život parížskej buržoázie v polovici 19. storočia. Na osude zámožného mladíka, ktorý sa vyžíva v milostných túžbach a dobrodružstvách, v romantických snoch a diletantských pokusoch o osobné uplatnenie, je podaná kritika meštiackeho životného štýlu, jeho pokrytectva a prázdnoty.
Jedno z najpesimistickejších diel francúzskej prózy. Politická spoveď Flauberta. Popisuje udalosti okolo revolučného roku 1848 . Hlavným hrdinom je muž (Frederic - v ktorom je hlavnou témou nenaplnená láska študenta k vydatej žene), ktorý sa zo štúdií dostáva do skutočného života a postupne stráca svoje ilúzie . Prepadá sklamaniu. Silne pesimistický obraz spoločnosti.
Doslov: Gustave Flaubert a jeho Citová výchova (Július Pašteka). Vysvetlivky (Soňa Hollá).
Keywords: Flaubert, Gustave (bol francúzsky spisovateľ, predstaviteľ naturalizmu. Študoval právo v Paríži, ale pre epileptické záchvaty školu nedokončil. * 12.12.1821 Rouenl, Francúzsko - 08.05.1880 Rouenl, Francúzsko); romány autorské; historické romány; 19. stor; r. 1848; spoločenské romány; psychologické romány; autobiografické romány; meštiactvo; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); Dubay, Orest st. (slovenský maliar, grafik. Patril medzi najvýznamnejších slovenských grafikov 20. storočia. * 15.08.1919 Veľká Poľana, Slovensko - 02.10.2005 Bratislava, Slovensko)