Salambo : (Salammbô) - Flaubert, Gustave: 1821-1880 (Meteor, 1974)
Dielo klasika francúzskeho realizmu Salambo je historický román, odohrávajúci sa v Kartágu po púnskej vojne. Ústrednou dejovou líniou je láska vodcu vzbúrencov Lýbijčana Matha a Hamilkanovej dcéry Salambo.