Diabolská alternatíva (Devil's Alternativa) - Forsyth, Frederick: 1938-; Kot, Jozef: 1936- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1994)
V Diabolskej alternatíve napísanej v roku 1979 rozvíja obľúbený autor Frederick Forsyth politický thriller o terorizme, hroziacej ekologickej katastrofe a vysokej hre o moc.
Sovietsky zväz, ktorý nedopatrením prišiel o podstatnú časť úrody obilia, je nútený požiadať o pomoc svojho odvekého rivala Spojené štáty. Američania však žiadajú ústupky v oblasti odzbrojenia. Keď je už mierová dohoda na dosah ruky, všetkým zúčastneným skrížia plány ukrajinskí nacionalisti. Podarí sa im uskutočniť niekoľko diabolských kúskov, takže nakoniec držia v šachu vlády západnych mocností. Tu vstupuje do hry anglický tajný agent Adam Munro. Spolu so svojou láskou z mladosti Valentinou sa podujme rozťať gordický uzol a vyriešiť neriešiteľnú dilemu s čo najmenšími stratami.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; politické romány; profesijné romány; námornícke prostredie; terorizmus; ekologické katastrofy; thrillery; próza; anglická literatúra - texty; Forsyth, Frederick (anglický spisovateľ a príležitostný politický komentátor. Nár. 25.08.1938 Ashford, Kent, Anglicko -); Kot, Jozef (slovenský spisovateľ, prekladateľ. Sustredil sa predovsetkym na diela moderneho realizmu a prekladmi svetovej dramy 20. storocia. Nar. 01.09.1936 v Bratislave, Slovensko -)