Malý starodávny svet - Fogazzaro, Antonio: 1842-1911 (Svetová tvorba, 1978)
Hlavnými hrdinami tohto románu sú Franco a Luisa Maironiovci. Franco je potomok starej rodovej šľachty, Luisa je osobnosť silná, nezaťažená spoločenskými predsudkami, žena milujúca, no po nešťastí, ktoré ich stihne, stráca všetku silu, vyrovnanosť...