Malý starodávny svet - Fogazzaro, Antonio: 1842-1911; Mikulajová, Eva; Škanderová, Lea; Blažo, Pavol: 1943-; Urbásek, Miloš: 1932-1988 (Bratislava Tatran, 1978)
Hlavnými hrdinami tohto románu sú Franco a Luisa Maironiovci. Franco je potomok starej rodovej šľachty, Luisa je osobnosť silná, nezaťažená spoločenskými predsudkami, žena milujúca, no po nešťastí, ktoré ich stihne, stráca všetku silu, vyrovnanosť...
Ilustr. na front. Doslov (Lea Škanderová).
Keywords: Fogazzaro, Antonio (bol talianský spisovateľ, románopisec. * 25.03.1842 Vicenza, Taliansko - 07.03.1911 Vicenza, Taliansko); romány autorské; historické romány; 19. stor; ságy rodinné; šľachta rodová; realistické romány; romány o láske; próza; talianska literatúra - texty; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Urbásek, Miloš (slovenský maliar, grafik, jeho seriálne grafiky, ktoré v slovenskom umení zostávajú bez paralel. V maľbe prechádza ku colour - field - paintings. V grafike i maľbe sa zaoberal estetickým pôsobením primárnych štruktúr. Venoval sa technikám koláží, muchláží a dekoláží. * 28.07.1932 v Ostrave-Zábřehu, Česko - 14.07.1988 v Drábsku, okres Brezno, Slovensko)