Romance o dvou bezvýznamných. Tajemství elixíru.. - Foustka, Ivan: 1928-1994 (Jihočeské nakladatelství, 1986)
Prvý z dvoch noviel je z čias rytierskych a teda romantických, z konca trinásteho storočia. Hrdinovia sú tentoraz dva, zase celkom obyčajní ľudia, či ešte skôr úbožiaci. Tajomstvo tejto dvojice prehliadne čitateľ skôr, než bude prezradené. Nevadí, nejde tu o tajomstvo, nie je to detektívka ... Druhá novela je zo sedemnásteho storočia. Snažia sa hľadieť na príbeh z humorného nadhľadu, v medzihra sa však snaží naznačiť, čo sa vtedy v Európe odohrávalo. Pretože medzinárodná diplomacia nie je vynálezom tohto storočia, je omnoho staršia.