Romance o dvou bezvýznamných. Tajemství elixíru... - Foustka, Ivan: 1928-1994; Boukal, Václav: 1922- (Jihočeské nakladatelství České Budějovice, 1986)
Prvý z dvoch noviel je z čias rytierskych a teda romantických, z konca trinásteho storočia. Hrdinovia sú tentoraz dva, zase celkom obyčajní ľudia, či ešte skôr úbožiaci. Tajomstvo tejto dvojice prehliadne čitateľ skôr, než bude prezradené. Nevadí, nejde tu o tajomstvo, nie je to detektívka ... Druhá novela je zo sedemnásteho storočia. Snažia sa hľadieť na príbeh z humorného nadhľadu, v medzihra sa však snaží naznačiť, čo sa vtedy v Európe odohrávalo. Pretože medzinárodná diplomacia nie je vynálezom tohto storočia, je omnoho staršia.
Keywords: novely autorské; historické novely; Foustka, Ivan (bol český spisovateľ, autor sci-fi, novinár a herec. * 07.04.1928 Praha, Česko - 02.02.1994 Praha, Česko); 13. stor; 17. stor; humoristické novely; novely o láske; próza; česká literatúra - texty; Boukal, Václav (český maliar, ilustrátor, grafik. * 18.06.1922 Vlachovo Březí, Česká republika -)