Ostrov tučniakov (Ľ ile des Pingouins) - France, Anatole: 1844-1924; Jurovská, Michaela: 1943-; Števček, Ján: 1929-1996 (Bratislava Pravda, 1948)
Staručký svätec Mael zablúdi na neznámy ostrov, a keďže mu už oči neslúžia, pokladá jeho obyvateľov za ľudí a pokrstí ich. Spôsobí tým problémy Stvoriteľovi a cirkevným otcom, ktorí po dlhých diskusiách v raji napokon uznajú, že omylom pokrstené tučniaky treba premeniť na ľudí... Takto sa začína história tučniackeho národa - história moderného sveta a západnej civilizácie v kocke, neľútostná svätokrádežná satira i hravá paródia na dejiny Francúzska od počiatkov po "civilizovaný" novovek s apokalyptickým presahom do budúcnosti, pretože história nemá konca a všetko sa cyklicky opakuje, pretože ľudia sú nepoučiteľní... S elegantným nadhľadom a iskrivou iróniou Anatole France obnažuje podstatu všetkého, čo sa vo Francúzsku - a nielen tam - vydáva za vznešené a nedotknuteľné. Jeho trpká utópia už neukazuje šialenstvo jednotlivca, ale organizované šialenstvo ľudí. Pripomína diela Rabelaisa, Swifta i Orwella - vyvoláva smiech aj zimomriavky, a pre nás je viac ako predtým aktuálna.
Doslov: Román o ľudoch, bez hrdinu (Ján Števček). Poznámky.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; humoristické romány; satirické romány; paródie; próza; francúzska literatúra - texty; France, Anatole, vlastným menom François-Anatole Thibaul (bol francúzsky básnik, novinár a spisovateľ. Získal Nobelovu cenu za literatúru v roku 1921. Nar. 16.04.1844 Paríž, Francúzsko - 12.10.1924 Tours, Francúzsko); Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko)