Dvanáct spravedlivých - Frank, Leonard: 1934-1974 (Živé knihy, 1960)
Román z povojnového západného Nemecka o dvanástich chlapcoch, ktorí utvoria ilegálnu skupinu. Tá berie bohatým šmelinárom a bývalým nacistickým funkcionárom a dáva potrebným. Autor načrtol okupačnú problematiku Nemecka i biedu jeho obyvateľov a vyslovil rozhodné odsúdenie nacistických revanšistov združujúcich sa v tajné spolky a ovládajúcich justíciu.