Dvanáct spravedlivých - Frank, Leonard: 1934-1974; Stach, Jan: 1951-2011 (Naše vojsko Praha, 1960)
Román z povojnového západného Nemecka o dvanástich chlapcoch, ktorí utvoria ilegálnu skupinu. Tá berie bohatým šmelinárom a bývalým nacistickým funkcionárom a dáva potrebným. Autor načrtol okupačnú problematiku Nemecka i biedu jeho obyvateľov a vyslovil rozhodné odsúdenie nacistických revanšistov združujúcich sa v tajné spolky a ovládajúcich justíciu.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; protifašistické romány; romány protifašistické; vojnové romány; romány vojnové; odsúdenie nacistických revanšistov; próza; nemecká literatúra - texty; Stach, Jan (bol český právnik a vysokoškolský pedagog. Autor literatúry faktu a príbehov s kriminálnou zápletkou. Člen AIEP, Obce spisovateľov a Klubu autorov literatúry faktu. * 1951 Česko - 2011 Česko)