Lhář : (Lögnaren) - Frick, Lennart: 1939- (Proud, 1982)
Celý román sa odohráva počas iba siedmich dní. Hlavný hrdina Erland zariaďuje pohreb svojho otca, ku ktorému nemal dobrý vzťah. Snažia sa nahovárať si, že sa ho to emocionálne nedotýka, že je nad vecou a zároveň stále nedokáže odpustiť otcovi jeho domnelé či skutočné viny. Odhaľuje sa rozpor medzi spomienkami Erland a spomienkami mladších súrodencov, ktorí vidia otca v úplne inom svetle. Erland je človek traumatizované chudobou, prežitú v detstve, čo sa prejavilo v jeho úpornej celoživotné snahe vymaniť sa zo svojho prostredia a stať sa bohatým a úspešným mužom. Je prototypom kariéristu, ktorému sa stalo zmyslom života získať "miesto hore", avšak za cenu straty vlastnej identity. Celý život prežíva v pokrytectvo, neľudskom sebaovládania, strachu z neúspechu a zlyhania, aj vzťahy k jeho vlastnej rodine sú chladné, skôr formálne. Z krízy, ktorú mu smrť otca privodí, však vychádza nepoučené, po chvíľke slabosti sa snaží byť znovu tým chladne vyrovnaným, perfektným a úspešným jedincom.