Žltá ľalia: (a z prekladov autora) - Botto, Ján: 1829-1881 (Kruh milovníkov poézie, 1981)
Zostavovateľ Ján Buzássy predstavuje Jána Bottu v tomto výbere majstrovskými vecami. Popri dvoch básňach, Smrti Jánošíkovej a Žltej ľalii, ktoré znesú porovnanie s najlepšími romantickými dielami nielen v našej literatúre, vybral básne ladené osobnejšie, ktoré by mohli čosi viac napovedať o ich tvorcovi, o citovom pozadí jeho literárneho života, o zdrojoch, z ktorých čerpal - povesti, piesne, polohopis rodného kraja - a ktoré vytvárali jeho myšlienkový i citový naturel.