Utiekol som z Osvienčimu: Nemôžem odpustiť : (I Cannot Forgive) - Vrba, Rudolf: 1924-2006; Bestic, Alan (Citadella, 2015)
7. apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke, ktorý bol súčasťou koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim, rozzvučali poplašné sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Tento hrdinský čin sa ako jedným z mála podaril dvom slovenským židovským väzňom Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi.