Zlatá ruža. Prístroj na hmlu. Umelý orol : (Plava ruža. Stroj za maglu. Umjetni orao) - Pavličic, Pavao: 1946- (Zelená knižnica, 1986)
Tri detektívne príbehy, ktorých dej autor dômyselne rozvíja v prostredí dnešného Záhrebu. Hlavnými postavami sú obyčajný drobní ľudkovia, ich honba za kariérou a peniazmi, ale aj úsilie pomôcť a zachrániť sa navzájom, hoci za cenu zločinu. V Zlatej ruži sa zápletka rozvíja okolo záhadnej vraždy pôvabnej pisárky. Vyšetrovateľ nachádza v kabelke zavraždenej telefónne číslo svojho priateľa advokáta, a tak sa začnú prípadom zaoberať spoločne. Druhý príbeh, Prístroj na hmlu, sa odohráva v gymnáziu, kde má učiť mladý profesor literatúry, ktorý hneď v prvé ráno objaví v zborovni mŕtvolu neznámeho muža a o niekoľko dní mŕtvolu novinára povestného likvidovaním svojich obetí na stránkach novín. Tretí príbeh, Umelý orol, sa priamo dotýka myslenia a cítenia našich súčasníkov. Skúmajúc okolnosti záhadnej smrti jedného zo štvorice priateľov, autor sa vyjadruje k závažným mravným otázkam dnešnej doby. Jeho výpoveď pútavým spôsobom odhaľuje dobro i zlo v človeku a v jeho bezprostrednom okolí.