Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) - Kozák, Jan: 1921-1995; Hamadová, Magda; Truhlář, Břetislav: 1926-1990; Horváth, Peter: 1949-; Diamantová, Elena (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Z knihy, ktorej dej je lokalizovaný do Michalovského okresu, jasne cítiť autorov úprimný záujem o tento úrodný, ale hospodársky v tých časoch zaostalý kus zeme, o jeho drsných, no láskou k ťažko obrábanej pôde predchnutých ľudí.
Doslov (Břetislav Truhlář).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; próza; Michalovce - okres (Slovensko); dedinské prostredie; próza; česká literatúra - texty; Michalovce - okres (Slovensko); Kozák, Jan (bol český spisovateľ, národný umelec. Patril k spisovateľom, ktorí boli úplne oddaní politike KSČ. Po roku 1968 podporoval líniu KSČ, teda tzv. normalizačný proces. * 25.03.1921 v Roudnici nad Labem, Česko - 05.05.1995 Praha, Česko); Truhlář, Břetislav, pseudonym Ivan Jindřich (slovenský literárny vedec, historik, kritik, spisovateľ, publicista a prekladateľ. * 31.12.1926 Plotiště nad Labem, Česko - 29.07.1990 Bratislava, Slovensko); Horváth, Peter (slovenský výtvarník, grafik, typograf, fotograf. * 07.11.1949 Bratislava, Slovensko -)