Ostrov uklízeček (Die Putzfraueinsel) - Moser, Milena: 1963-; Soukupová, Zuzana; Klimo, Martin: 1954-; Fabianová, Viera (Ikar Praha, 1996)
Irma pracuje ako upratovačka potom, čo sa rozišla s partnerom a prerušila štúdia. Povolanie sa jej páči. Bez problémov získava finančné prostriedky a navyše spoznáva odvrátenú tvár života svojich chlebodarcov. Román švajčiarskej autorky s miernou nadsádzkou vypovedá o situácii osamelej mladej ženy, ktorá nestratila schopnosť súcitu v džungli medziľudských vzťahov.
Preložené z nemčiny.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; romány o ženách; medziľudské vzťahy; próza; švajčiarská literatúra - texty; Moser, Milena (švajčiarska spisovateľka. Hrdinami jej románov sú ženy a problémy súčasnej spoločnosti. * 13.07.1963 Zürich, Švajčiarsko -)