Etika : (Ethica ordine geometrico demonstrata - 1677) - Spinoza, Baruch de: 1632-1677; Spinoza, Benedictus de: 1632-1677 (Filozofické odkazy, 1977)
Zásadná dielo Baruch Spinoza, v ktorom je prostredníctvom geometrické formy podaná jeho vlastné filozofická pozície. Z nej Spinoza znovu premýšľa ústredné motívy karteziánské filozofie (substancia, atribút, modus, res cogitans, res Extensa, ...) a fixuje ich silový charakter. Samotná spinozovská etika záleží na vodcovským pojmu afekte. Ontologický a etický rozvrh sa tak vzájomne podmieňujú v jednotnej kompozícii Spinozova metafyzického stanoviská a predstavujú jednu zo základných epochálnych razenia západného myslenia.