Kruté poviedky : (Contes cruels) - Villiers de lIsle-Adam, Auguste: 1838-1889 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1988)
Kruté poviedky potomka schudobnenej šľachtickej rodiny z Bretónska, grófa Jean-Marie žijúceho v 19. storočí, upútajú čitateľa nezvyčajnou rozmanitosťou tém i spôsobom spracovania. Príbehy s dráždivým nábojom magickej nevšednosti či tragickej, spaľujúcej vášne nečakane strieda záblesk kritickorealistického videnia, ktorý nám s neúprosným úškľabkom odhalí hĺbkový obraz záporov každodenného života. Z tematického hľadiska sú diametrálne odlišné, no majú spoločnú tendenciu k snovosti, bizarnosti a tajomnosti...