Kruté poviedky (Contes cruels) - Villiers de lIsle-Adam, Auguste: 1838-1889; Krššáková, Elena: 1946-; Moravčík, Štefan: 1943- 1943-; Povchanič, Štefan: 1939-; Ševellová-Šuteková, Katarína: 1948-; Vallo, Stanislav: 1951- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Kruté poviedky potomka schudobnenej šľachtickej rodiny z Bretónska, grófa Jean-Marie žijúceho v 19. storočí, upútajú čitateľa nezvyčajnou rozmanitosťou tém i spôsobom spracovania. Príbehy s dráždivým nábojom magickej nevšednosti či tragickej, spaľujúcej vášne nečakane strieda záblesk kritickorealistického videnia, ktorý nám s neúprosným úškľabkom odhalí hĺbkový obraz záporov každodenného života. Z tematického hľadiska sú diametrálne odlišné, no majú spoločnú tendenciu k snovosti, bizarnosti a tajomnosti...
Doslov: K prameňom Villersovej poetiky (Štefan Povchanič). Prémia. Nepredajné.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; 19. stor; spoločenské poviedky; poviedky kritickorealistické; kritickorealistické poviedky; psychologické poviedky; šľachtický rod; poviedky o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Villiers de lIsle-Adam, Auguste (bol francúzsky spisovateľ, románopisec, rozprávač, dramatik, básnik. * 07.11.1838 Saint-Brieuc, Francúzsko - 19.08.1889 Paríž, Francúzsko); Moravčík, Štefan (slovenský básnik, prozaik strednej povojnovej generácie, autor modernej literatúry pre deti a mládež, esejista. * 22.12.1943 Jakubov, Slovensko -); Povchanič, Štefan (slovenský univerzitný profesor francúzskej literatúry a prekladateľ diel francúzskych klasikov (Moliére, Corneille, Hugo a i.). Je spoluautorom prvých slovenských Dejín francúzskej literatúry a mnohých štúdií a doslovov glosujúcich prítomnosť francúzskych autorov na Slovensku. * 14.11.1939 Ložín, okres Michalovce, Slovensko -); Vallo, Stanislav (slovenský veľvyslanec, prekladateľ. * 1951 Slovensko)