Vojna sahibov : (Traffica and Discoveries) - Kipling, Rudyard Joseph: 1865-1936 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1989)
Výber 12 poviedok. Autor knihy ako dobrý znalec indických pomerov, pôsobivo evokuje atmosféru ďalekých krajov a stvárňuje plnokrvné postavy anglických vojakov, námorníkov, obchodníkov, úradníkov, a ich rodín v kontakte s mentalitou a charakterom domorodého obyvateľstva. Svet zvierat a rastlín je zároveň alegóriou Kiplingových predstáv o zákonoch života. Priamy dialóg, hovorová angličtina pomiešaná s domorodými výrazmi, vtipy a aforizmy dotvárajú svieži obraz.