Intrigy - Iľf, Iľja: 1897-1937; Fajnzilberg, Iľja Arnoľdovič pozri Iľf; Petrov, Jevgenij: 1903-1942; Katajev, Jevgenij Petrovič pozri Petrov (Žihadlice, 1986)
Spisovatelia Iľja Iľf a Jevgenij Petrov svojimi románmi Dvanásť stoličiek a Zlaté teľa natrvalo zakotvili v slovenskej prekladovej literatúre, takže ich netreba osobitne predstavovať. Výberom ich krátkych próz chceme dotvoriť celkový profil autorov, ukázať ako sa v rôznych etapách ich tvorby odrážali premeny sovietskej skutočnosti, ako sa menila funkcia humoru a satiry.