Anabáza : (Oeuvre poétique I.,II.) - Perse, Saint-John: 1887-1975 (Knižnica Nobelových cien, 1969)
V siedmich knihách Anabázy zachytáva Xenofon osudy gréckeho žoldnierskeho vojska v službách Peržanov. Autor, priamy účastník udalostí, opisuje pochod Grékov s Kýrom Mladším do vnútra perzskej ríše, boj pri Kunaxách povraždenie gréckych veliteľov. Popisuje ťažkú situáciu gréckeho vojska v cudzej krajine, svoju úlohu pri voľbe nových veliteľov a strastiplný pochod Grékov z Mezopotámie k pobrežiu Čierneho mora, sprevádzaný početnými bojmi s Peržanmi a horskými kmeňmi.