Gerpla: Sága o hrdinoch (Gerpla) - Laxness, Halldór Kiljan: 1902-1998; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Ševellová-Šuteková, Katarína: 1948-; Šuteková-Ševellová, Katarína: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Román však nieje iba pútavým rozprávaním o dobrodružnom vikinskom období, ovplývajúcom zaujímavým dobovým a lokálnym koloritom, ale aj presvedčivým a dodnes aktuálnym dokumentom o pravdivej tvári vikinských výbojov a o násilnej christianizácii severských krajín, vedenej predovšetkým mocenskými chúťkami nórskeho kráľa Olava Haraddsona Tučného.
Vysvetlivky. Doslov: Halldór Laxness a postavenie Gerply v jeho literárnom diele (Jaroslav Kaňa).
Keywords: Laxness, Halldór Kiljan, vlastným menom Halldór Gu?jónsson (bol islandský prozaik, básnik, dramatik, esejista a prekladateľ. Vyrastal na rodičovskej farme v Laxnesi, študoval na gymnáziu v Reykjavíku, od roku 1919 cestoval po Škandinávii a Európe. * 23.04.1902 Reykjavík, Island - 08.02.1998 Reykjavík, Island); romány autorské; historické romány; Vikingovia; ságy rodinné; spoločenské romány; próza; islandská literatúra - texty; severské romány; Kaňa, Jaroslav (slovensko-český redaktor, prekladateľ z dánčiny, nórčiny, švédčiny, islandčiny, nemčiny, slovenčiny. Žil v Prahe. * 29.03.1925 Skalica, Slovensko - 18.04.2004 Praha, Česko); Ševellová-Šuteková, Katarína (slovenská grafička, ilustrátorka. * 08.01.1948 Nitra, Slovensko -)