Tabu - Rákay, Anton: 1925-2013 (Osveta , b.t. [vyd.], 1991)
Povedať, či nepovedať pacientovi pravdu, že má rakovinu, to je základná otázka románu Tabu, ktorá napokon vyúsťuje do poznania, že pravda je v podstate jediná istota človeka v dnešnom rozbúrenom svete. Túto biologickú nevyhnutnosť pravdy premieta autor aj do spoločenskej sféry. Mladý hrdina románu Ing. Ivan Rybár sa vlastne nezľakne ani tak biologickej rakoviny na svojom pľúcnom laloku, s tou je schopný bojovať, hoci mu privodí veľmi nespravodlivá a krutá, ale nevie sa zmieriť s onou rakovinou ducha a morálky, pochádzajúcou z gadžovskej nafúkanosti prostredia socialistickej džentry, ktorej objektom i subjektom sa vari aj proti svojej vôli sám stal.