Prameny živé vody - Kočka, Miloš: 1910-2010 (Erb, 1987)
Vincent Priessnitz. Zakladateľ novodobej vodoliečby a svetových kúpeľov, často nazývaný lekársky Kolumbus. S nezlomnou vierou v liečivú moc studenej vody a s ješitnou húževnatosťou zdolával prekážky predsudkov, záviste a prenasledovania až k bránam väzenia. Zvíťazil. Jeho doposiaľ nevídaná metóda vyviesť chorého z pochmúrnych miestností do prírody, na slnko, otužiť ho studenou vodou a pohybom, posilniť jeho telo tak, aby samo vyhnalo chorobu, zbaviť človeka ťaživých starostí a dať mu radosť zo života, bola nakoniec uznaná ako "nový pozoruhodný objav v oblasti zdravotníctva". Vodoliečebné ústavy "podľa Priessnitzovho vzoru" sa rozšírili po svete, dosiahol najvyššej pocty a stal sa tak známym, že na list stačilo napísať "Vincent Priessnitz, Európa". Publikácia je pútavým čítaním životných osudov tohto geniálneho liečiteľa a jeho ťažkých zápasov zasadených do širokého rámca doby a do prúdu myslenia.