Svět podle Garpa (The World According to Garp) - Irving, John: 1942-; Nenadál, Radoslav: 1929-; Nenadál, Radoslav: 1929-; Rathouský, Jiří: 1924-2003; Rathouský, Jiří: 1924-2003; Slámová, Eva: 1959-2010 (Praha Odeon, 1987)
Román plný absurdít, nečakaných situácií a náhod, ako i obyčajnej ľudskosti a koncov, ktoré napriek všetkému úsiliu nemôže človek odvrátiť. Hlavným hrdinom je Garp, neobyčajný človek plný obyčajnej ľudskej túžby, ktorého životné osudy poznačí už jeho počatie ľ jeho matka si zaumieni mať dieťa bez partnera a za otca si vyberie nevyliečiteľne chorého vojaka T. S. Garpa, ktorého ošetruje. Matka vplýva na Garpa po celý život. Všetky postavy knihy (Garpova matka, manželka Helen, jej milenec, synovia), ako aj ich skutky pôsobia reálne a nečakanou silou. Každý má nejaké sny a usiluje sa ich uskutočniť, no keď ich uskutoční, stanú sa ťaživou nočnou morou, ktorej sa dá uniknúť iba smrťou.
Doslov: Irvingova groteskní metafora (Radoslav Nenadál).
Keywords: Nenadál, Radoslav (český literárny vedec, anglista, spisovateľ, prekladateľ z angličtiny. * 30.10.1929 Šumperk, Česko -); romány autorské; realistické romány; rodinné prostredie; príbeh chlapca; próza; americká literatúra - texty; Rathouský, Jiří (český výtvarník, grafický dizajnér, knižný ilustrátor, typograf a fotograf. Je autorom niekoľkých filmových plagátov a knižnej grafiky.* 20.04.1924 Praha, Česko - 05.09.2003 Praha, Česko); Slámová, Eva (bola česká amerikanistka, prekladateľka z angličtiny, divadelné režisérka a šéfredaktorka nakladateľstva Argo. Predtým pôsobila v nakladateľstve Odeon . Do češtiny uviedla v edícii rad významných cudzích autorov, venovala sa aj práci s mladými domácimi literárnymi talenty. *22.09.1959 Praha, Česko - 24.12.2010 Praha, Česko)