Biely tesák. Volanie divočiny. Morský vlk : (The Call of the Wild. The White Fang. The Sea Wolf) - London, Jack: 1876-1916 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1979)
Prvé dva romány Volanie divočiny a Biely Tesák, reprezentujú takzvané psie príbehy. Autor nám v oboch románoch ponúka zaujímavé odhalenie vzťahu prírody a civilizácie, vzťah psa a človeka. Kým v Bielom Tesákovi vedie cesta hlavného hrdinu z prírodne divého stavu k človeku, vo Volaní divočiny absolvujeme s Rekom vlastne spiatočnú cestu. Návrat zdomácneného psa do divočiny. Na rozdiel od týchto dvoch diel Morského vlka možno charakterizovať ako prvý veľký filozofický román autora, napísaný na pozadí jeho nezvyčajne pestrých osudov a dravej vitality, s akou prebojúval vo vlastnom živote dychtivo formulovanú filozofiu a vo verejnom živote jej sociálne a politické dôsledky. Je to strhujúce a dobrodružné čítanie, kde sa napätie ani na chvíľku nevytráca.