Jerry z ostrovov : (Jerry of the Islands) - London, Jack: 1876-1916 (Klub mladých čitateľov, 1967)
Preslávený román rozpráva o dobrodružných osudoch, ktoré prežíva írsky teriér Jerry na cestách po Šalamúnových ostrovoch v Tichomorí, kde stále číha nebezpečenstvo a nútená výmena jeho pánov nie je vždy statočnému psovi priaznivá. Jerry sa musí vzdať svojho milovaného kapitána van Horna a ocitá sa uprostred divošské dediny na ostrove Somo, vydaný neraz úkladom niektorých domorodcov, aby časom našiel nového bieleho pána. Autor sa neobyčajne citlivo vcítil do sveta bystrého zvieraťa a vytvoril tak znamenitú knihu.