Biele ticho : (The White Silence) - London, Jack: 1876-1916 (Dobré slovo, 1975)
V dielach Jacka Londona, s obľubou vydávaných pre mládež, ako sú Volanie divočiny, Biely tesák, Jeny z Ostrovov, Pred Adamom, alebo v neprebernom množstve poviedok z južných morí ako aj z krajov za polárnym kruhom, z oblastí večného snehu, kde vládne neúprosný zákon mocnejšieho, poznávame autora mužného, odvážneho, statočného, schopného čeliť akémukoľvek nebezpečenstvu. Tento výber vyčerpáva bohatú klenotnicu Londonových poviedok a súčasne predkladá čitateľovi najkrajšie poviedky z predchádzajúcich vydaní. V jednej z najpútavejších poviedok Naklásť oheň vyberie sa osamelý chodec snehovou pustatinou na staré kutisko, kde ho už očakávajú kamaráti. Tuhý mráz, vari päťdesiat stupňov pod nulou, skrýva v týchto končinách vážne nebezpečenstvo. Majstrovská gradácia, s akou Jack London stupňuje bezmocný zápas človeka s prírodou až po tragické vyvrcholenie, vzbudzuje obdiv, úžas i pokoru pred veľkosťou prírody.