Biele ticho (The White Silence) - London, Jack: 1876-1916; Kýška, Štefan: 1914-1984; Dzurillová, Elena: 1930-; Deák, Juraj: 1935-2012; Dzurillová, Elena: 1930- (Bratislava Mladé letá, 1975)
V dielach Jacka Londona, s obľubou vydávaných pre mládež, ako sú Volanie divočiny, Biely tesák, Jeny z Ostrovov, Pred Adamom, alebo v neprebernom množstve poviedok z južných morí ako aj z krajov za polárnym kruhom, z oblastí večného snehu, kde vládne neúprosný zákon mocnejšieho, poznávame autora mužného, odvážneho, statočného, schopného čeliť akémukoľvek nebezpečenstvu. Tento výber vyčerpáva bohatú klenotnicu Londonových poviedok a súčasne predkladá čitateľovi najkrajšie poviedky z predchádzajúcich vydaní. V jednej z najpútavejších poviedok Naklásť oheň vyberie sa osamelý chodec snehovou pustatinou na staré kutisko, kde ho už očakávajú kamaráti. Tuhý mráz, vari päťdesiat stupňov pod nulou, skrýva v týchto končinách vážne nebezpečenstvo. Majstrovská gradácia, s akou Jack London stupňuje bezmocný zápas človeka s prírodou až po tragické vyvrcholenie, vzbudzuje obdiv, úžas i pokoru pred veľkosťou prírody.
Doslov: Niekoľko slov o Jackovi Londonovi (Elena Dzurillová). Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Kýška, Štefan, pseudonym Jožo Dubeň, Štefan Jamský (slovenský prekladateľ. * 14.07.1914 Žilina, Slovensko - 08.10.1984 Žilina, Slovensko); Deák, Juraj (slovenský maliar, ilustrátor, grafik. * 13.01.1935 Salgótarján, Maďarsko - 08.03.2012 Bratislava, Slovensko); poviedky autorské; historické poviedky; dobrodružné poviedky; poviedky z prírody; próza; americká literatúra - texty; pre čitateĺov od 11 rokov