Hnedý vlk (Brown Wolf) - London, Jack: 1876-1916; Branko, Pavel: 1921-; Čičajová, Zuzana; Hečko, Víťazoslav: 1919-1972; Kýška, Štefan: 1914-1984; Imro, Igor: 1943-; Vojtášek, Alexej: 1952-; Rajský, Milan: 1924-; Sedláková, Oľga (Bratislava Príroda, 1987)
Poviedky z tematiky človek - zviera. Prevažne ide o poľovnícke poviedky. Výber obsahuje poviedky Volanie divočiny, Láska k životu, Hnedý Vlk a ďalšie... Poviedka Hnedý Vlk, podľa ktorej je nazvaná táto zbierka, predstavuje dojemný príbeh o psoch.
Doslov: Rekviem za živého (Milan Rajský).
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; dobrodružné poviedky; poviedky z prírody; psy - írsky terier; próza; americká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Branko, Pavel (nestor slovenskej filmovej kritiky, publicista, prekladateľ fikčnej a non-fikčnej literatúry, teoretik dokumentárneho filmu, historik, novinár a prekladateľ. Patrí k významným osobnostiam modernej slovenskej kultúry a je autorom mnohých publikácií z oblasti slovenskej kinematografie. Ako prvý na Slovensku sa začal systematicky zaoberať teóriou non-fiction filmu. * 27.04.1921 v Terste, Taliansko -); Hečko, Víťazoslav (slovenský básnik, prekladateľ a redaktor. Brat prekladateľa Blahoslava Hečku a spisovateľa Františka Hečku. * 05.12.1919 Suchá nad Parnou, Slovensko - 07.12.1972 Bratislava, Slovensko); Kýška, Štefan, pseudonym Jožo Dubeň, Štefan Jamský (slovenský prekladateľ. * 14.07.1914 Žilina, Slovensko - 08.10.1984 Žilina, Slovensko); Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Vojtášek, Alexej (český výtvarný umelec, grafik, ilustrátor. * 13.12.1952 Roudnice nad Labem, Česko -); Rajský, Milan (slovenský publicista. Reportáže, knihy o prírode a poľovníctvo. * 1924 Slovensko -)