Volanie divočiny (Call of the wild) - London, Jack: 1876-1916; Hanáková, Gabriela; Klimáček, Fedor: 1913-1975; Mihálik, Milan; Hlinická, Jarmila (Bratislava Smena, 1963)
Volanie divočiny je príbeh o závislosti človeka a zvieraťa, ktorí sú spätí so zákonmi prírody. Hlavní hrdinovia sú Rek - ťažný pes a jeho pán John Thorton. Záver je o zavraždení Johna Thortona a následnom Rekovom opustení ľudskej civilizácie, Rek sa v divočine stáva vodcom vlčej svorky. Príbeh Biely tesák je z prostredia Aljašky počas zlatej horúčky. Je to jeden z najlepších príbehov opisujúcich prírodu. Hlavným hrdinom je pes.
Obsah: Späť k prírode. Zákon palice a tesáka. Neskrotná praveká šelma. Víťaz. Útrapy v záprahu a na cestách. Z lásky k človeku. Volanie znie. Výslovnosť cudzích mien. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Klimáček, Fedor (bol maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 26.02.1913 Ružomberok, Slovensko - 01.10.1975 Banská Bystrica, Slovensko); romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; príbehy z prírody; próza; americká literatúra - texty; pre čitateľov od 14 rokov