Elam Ohnivák. Železná päta : (Love of Life. Moon-Face. South Sea Tales. Children of the Frost...) - London, Jack: 1876-1916 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1979)
Železná päta je prvý americký sociálny román, ozajstná vízia budúcnosti. Jack London v ňom nielen predpovedal príchod fašizmu, ale dopodrobna opísal aj metódy, ktorými zničí akúkoľvek opozíciu a udusí doterajšiu kultúru. Elam Ohnivák, hrdina ďalšieho románu, sa pohybuje v rozmanitej spoločnosti ľ od prostých aljašských priekopníkov až po multimilionárov slnečnej Kalifornie. Cez portrét sympatického a statočného muža, ktorého životnou vášňou je hazardná hra, opisuje London mechanizmus vykorisťovania.