Elam Ohnivák. Železná päta (Love of Life. Moon-Face. South Sea Tales. Children of the Frost...) - London, Jack: 1876-1916; Branko, Pavel: 1921-; Kýška, Štefan: 1914-1984; Krupa, Viktor: 1936-; Hrach, Pavel: 1947-; Nemsilová, Emília: 1932-; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Radičová-Silberhornová, Evelína; Engelmann, Alfréd: 1916-1988 (Bratislava Tatran, 1979)
Železná päta je prvý americký sociálny román, ozajstná vízia budúcnosti. Jack London v ňom nielen predpovedal príchod fašizmu, ale dopodrobna opísal aj metódy, ktorými zničí akúkoľvek opozíciu a udusí doterajšiu kultúru. Elam Ohnivák, hrdina ďalšieho románu, sa pohybuje v rozmanitej spoločnosti ľ od prostých aljašských priekopníkov až po multimilionárov slnečnej Kalifornie. Cez portrét sympatického a statočného muža, ktorého životnou vášňou je hazardná hra, opisuje London mechanizmus vykorisťovania.
Obsah: POVIEDKY - Láska k životu. Biele ticho. Malomocný Kulau. Spolok starcov. Kúsok rezňa. Mapuhi a jeho dom. Odysea severu. Povesť o Kišovi. Zabiť človeka. Príhoda v chatke. Mexičan. Tisíc tuctov. Finis. Kiš, Kišov syn. Kaňon samé zlato. Veľká záhrada. Dvojaký súd. Doslov: Chronológia autorovho života a diela (Viktor Krupa). Séria: Jack London 3. zv.
Keywords: London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Branko, Pavel (nestor slovenskej filmovej kritiky, publicista, prekladateľ fikčnej a non-fikčnej literatúry, teoretik dokumentárneho filmu, historik, novinár a prekladateľ. Patrí k významným osobnostiam modernej slovenskej kultúry a je autorom mnohých publikácií z oblasti slovenskej kinematografie. Ako prvý na Slovensku sa začal systematicky zaoberať teóriou non-fiction filmu. * 27.04.1921 v Terste, Taliansko -); Kýška, Štefan, pseudonym Jožo Dubeň, Štefan Jamský (slovenský prekladateľ. * 14.07.1914 Žilina, Slovensko - 08.10.1984 Žilina, Slovensko); Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -); Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); poviedky autorské; historické poviedky; spoločenské poviedky; realistické poviedky; próza; americká literatúra - texty; Izakovič, Ivan, pseudonym Ivan Podolinský (slovenský prozaik, dramatik, autor rozhlasových hier, spisovateľ pre deti a mládež, prekladateľ. Otec prekladateľ, dramatizátor, publicista Karol Izakovič (* 21.05.1903 - 24. 02. 1998). * 15.11.1934 Bratislava, Slovensko -)