Bílý den : (White day) - London, Jack: 1876-1916 (Máj, 1978)
Londonův slavný dobrodružný román o Bílém Dni, hrdinovi Aljašky z prvních let zlaté horečky, je zanesen do doby před velkým objevem zlata na Klondiku, kdy zprávy o slibných nalezištích přivábily na sever neohrožené průkopníky a zlatokopy, tuláky a dobrodruhy, zvyklé drsnému životu. Jako jeden z prvních přišel mladý zlatokop Bílý Den, který se stal legendární postavou Aljašky. Dokáže během krátké doby přepravit poštu přes sněhové pláně, vytušit zlato, kde ještě nikdo nehledal a najít zatím neznámé způsoby, jak zlato dobývat ze země.