Bílý den (White day) - London, Jack: 1876-1916; Šťastný, Alois Josef: 1901-1979; Špilarová, Oľga; Majzner, Zdeněk: 1932-; Rosmány, Karol: 1937-; Vácha, Vladimír: 1902-1983 (Mladá fronta Praha, 1978)
Londonův slavný dobrodružný román o Bílém Dni, hrdinovi Aljašky z prvních let zlaté horečky, je zanesen do doby před velkým objevem zlata na Klondiku, kdy zprávy o slibných nalezištích přivábily na sever neohrožené průkopníky a zlatokopy, tuláky a dobrodruhy, zvyklé drsnému životu. Jako jeden z prvních přišel mladý zlatokop Bílý Den, který se stal legendární postavou Aljašky. Dokáže během krátké doby přepravit poštu přes sněhové pláně, vytušit zlato, kde ještě nikdo nehledal a najít zatím neznámé způsoby, jak zlato dobývat ze země.
Jack London zachytil stejně barvitě jako severskou přírodu prostředí nových amerických měst, především San Franciska, ale k divoké nespoutané přírodě se vrací znovu a znovu, stejně tak jako jeho hrdina, když pochopí, jaká hra se hraje ve městech a jakou cenu za ni člověk platí. Londonův román není tedy jen nejčtenějším příběhem zlatokopeckých let, ale i slavnou knihou o návratu k přírodě a prostému životu.
Doslov: Jack London (Oľga Špilarová).
Keywords: London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Šťastný, Alois Josef (český redaktor, prózy, prekladateľ z angličtiny, najmä americkej beletrie (Caldwell, London, Dos Passos, Steinbeck). * 08. 07.1901 v Prahe, Česko - 18.09.1979 v Prahe, Česko); romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; zlatokopovia; romány o prírode; Aljaška; próza; americká literatúra - texty; Aljaška; Majzner, Zdeněk (český akademický maliar, grafik a ilustrátor (predovšetkým cestopisov a dobrodružnej literatúry). Je absolventom Akadémie výtvarných umení v Prahe. * 31.01.1932 Česko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Vácha, Vladimír (český maliar, grafik, keramikár, fotograf. * 16.02.1902 Vítkovice, Ostrava, Česko - 31.12.1983 Praha, Česko)