Železná päta (The Iron Heel) - London, Jack: 1876-1916; Kýška, Štefan: 1914-1984; Boor, Ján: 1915-2002; Seppová, Magda: 1929-2016 (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1953)
Román Železná pata, který napsal Jack London, představuje klasické dílo americké utopické literatury, jímž se inspiroval George Orwell při psaní svého "1948".
"Železná pata" (1907) zachycuje formou zápisků ženy amerického revolucionáře, publikovaných pomyslně kolem roku 2600, obraz sociálních otřesů v USA na začátku 20. století. Ústřední postavou je Arnošt Everhard, vůdce povstání proti oligarchii monopolistických korporací ľ Železné patě. Proti oligarchii s jejími žoldáky staví London masu zaměstnanců, neschopnou organizovaného boje. Revolucionáře líčí jako anarchisty z řad intelektuálů, kteří se po zradě odborářských vůdců stahují do podzemí a omezují se na individuální teroristické akce.
"... široké vrstvy obyvatelstva [žily] v přesvědčení, že prostřednictvím voleb vládne státu lid. Ve skutečnosti však byla země ovládána tzv. politickými mašinami. Zpočátku vyžadovali vůdci těchto mašin, aby jim kapitalističtí páni platili těžké peníze za to, že budou prosazovat zákony výhodné pro kapitalisty. Avšak zanedlouho přišli kapitalisté na to, že je přijde levněji, mají-li vlastni politické mašiny a vydržují-li si vlastní vůdce takových mašin."
Úvod: Jack London a jeho dielo. Doslov: Londonova "Železná päta" (Ján Boor). Vysvetlivky.
Keywords: romány autorské; fantazijné romány; utopistické romány; sci-fi; próza; americká literatúra - texty; London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Kýška, Štefan, pseudonym Jožo Dubeň, Štefan Jamský (slovenský prekladateľ. * 14.07.1914 Žilina, Slovensko - 08.10.1984 Žilina, Slovensko); Boor, Ján (slovenský literárny vedec, teatrológ, dramatik, prekladateľ. * 05.03.1915 Holič, Slovensko - 20.10.2002 Bratislava, Slovensko); Šaturová-Seppová, Magda (slovenská redaktorka, prekladateľka. * 04.07.1929 Slovensko - 10.09.2016 Slovensko)