Martin Eden : (Martin Eden) - London, Jack: 1876-1916 (Svoboda, 1967)
Životné príbehy Jacka Londona a jeho románového hrdinu Martina Edena sú veľmi blízke, často aj totožné: zážitky z detstva, pestré dobrodružstvá na mori, ako aj úsilie povzniesť sa z bezodnej priepasti biedy a nevedomosti do vyšších sfér života. Autor vedie svojho hrdinu cez životné úskalia, nekonečné trpké príkoria a sebazapierania, ktoré sám podstúpil na svojej púti školou života, do verejných knižníc, do redakcií časopisov a neskôr ako úspešného spisovateľa do najvyšších kruhov - až k tragickému koncu.