Martin Eden (Martin Eden) - London, Jack: 1876-1916; Šťastný, Alois Josef: 1901-1979; Born, Adolf: 1930-2016; Značkovská, Kamila (Praha Svoboda, 1967)
Životné príbehy Jacka Londona a jeho románového hrdinu Martina Edena sú veľmi blízke, často aj totožné: zážitky z detstva, pestré dobrodružstvá na mori, ako aj úsilie povzniesť sa z bezodnej priepasti biedy a nevedomosti do vyšších sfér života. Autor vedie svojho hrdinu cez životné úskalia, nekonečné trpké príkoria a sebazapierania, ktoré sám podstúpil na svojej púti školou života, do verejných knižníc, do redakcií časopisov a neskôr ako úspešného spisovateľa do najvyšších kruhov - až k tragickému koncu.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; autobiografické romány; životopisné romány; próza; americká literatúra - texty; London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); Šťastný, Alois Josef (český redaktor, prózy, prekladateľ z angličtiny, najmä americkej beletrie (Caldwell, London, Dos Passos, Steinbeck). * 08. 07.1901 v Prahe, Česko - 18.09.1979 v Prahe, Česko); Born, Adolf (bol český maliar, kresliar, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmový výtvarník. * 12.06.1930 České Velenice, Česko - 22.05.2016 Praha, Česko)