Majster Alkohol čiže Pijanské zápisky (John Barleycorn) - London, Jack: 1876-1916; Bednár, Alfonz: 1914-1989; Melišková, Jana; Ščípová, Edita (Vydavateľstvo politickej literatúry Bratislava, 1967)
Samotný názov knihy hovorí o téme, ktorou je naša spoločnosť presiaknutá skrz-naskrz. Formou monológu tu autor rozpráva príbeh človeka, ktorý padol na dno, na samé dno a to všetko len kvôli tomu, že si podal ruku s alkoholom. Samotný alkohol, vzťah ľudskej psychiky k nemu i závislosť na ňom, ho definuje ako Majster Alkohol, Majstrova duša. Totiž nie telo si žiada alkohol, nik sa nerodí s túžbou k alkoholu, nik nie je alkoholikom od detstva. Pozriete sa na svet očami človeka, ktorý si uvedomil zhubnosť Majstrovho pôsobenia na dušu mladého človeka, tobôž ak pri ňom nestojí nik, kto by ho od toho odradil...
Keywords: London, Jack, vlastným menom John Griffith Chaney (bol americký spisovateľ. Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho. * 12.01.1876 San Francisko, USA - 22.11.1916 Glen Ellen, Kalifornia, USA); romány autorské; historické romány; Bednár, Alfonz (slovenský literárny historik, prozaik, prekladateľ, scénárista. Nar. 13.10.1914 Rožňava Neporadza, dnes Neporadza - 09.11.1989 Bratislava); realistické romány; psychologické romány; alkoholizmus; životné príbehy; próza; americká literatúra - texty