Tornádo : (Tornádo) - Ivanov, Jurij Nikolajevič (Třináct, 1981)
Sovietsky spisovateľ, znalec mora a života námorníkov, stvárňuje v dobrodružnom románe dramatickú plavbu troch vedcov a jedného námorníka na malom člne po tom, keď sa pri cyklóne v Guinejskom zálive odtrhne čln od sovietskej výskumnej lode.