Príval (Apa) - Ivasiuc, Alexandru: 1933-1977; Bagoňová-Šidlová, Milota: 1934-1980; Bagoňová-Šidlová, Milota: 1934-1980; Polakovič, Dušan: 1950-2016; Vančo, Ladislav: 1949-; Vychovalá, Ľubica (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Napínavý dej románu sa odohráva v rozpätí dvoch dní a dvoch nocí v pohraničnom sedmohradskom mestečku vo februári 1946. Dve vraždy nevinných ľudí, ktoré má na svedomí kráľ čierneho trhu Krpáň, pobúria celé mestečko. Obyvatelia, ktorých dovtedy držala v hrsti banda šmelinárov a skorumpovaná polícia, sa živelne pokúsia zbaviť samozvaného vládcu. Do zložitej situácie zasiahnu všetky politické strany, a tak sa vlastne Príval stáva politickým románom. Ivasiuc na jednotlivých postavách a skupinách ilustruje niektoré podoby moci: či už moc spočívajúcu na násilí a inštinkte, alebo na predpisoch a zákonoch, živelnú silu rozvášneného davu i moc skupín.
Doslov: Nad dielom Alexandra Ivasiuca (Milota Bagoňová-Šidlová).
Keywords: Ivasiuc, Alexandru, aj Alexandru "Saša" Ivasiuc (bol rumunský spisovateľ a románopisec, jeho syn Ivasiuc Leon je profesor prírodných vied. Autor zomrel v blízkosti Scala bloku, ktorá sa zrútila na neho pri zemetrasení. Vydal niekoľko románov, zvyčajne zamerané na sociálno-etických a politických debát. * 12.07.1933 Sighetu Marma?iei, Rumunsko - 04.03.1977 Bukurešť, Rumunsko); romány autorské; spoločenské romány; povojnové romány; romány povojnové; politické romány; romány politické; r. 1946; próza; rumunská literatúra - texty; Polakovič, Dušan (bol slovenský maliar, ilustrátor, volnej grafike a satirickej kresby. Vystavoval po celom svete, jeho práce získali množstvo ocenení. * 01.10.1950 Bratislava - 13.05.2016 Bratislava, Slovensko); Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -); Bagoňová-Šidlová, Milota (bola slovenská prekladateľka rumunskej literatúry. * 28.10.1934 Slovensko - 28.07.1980 Slovensko)